31 December 2017

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

Firstime try buat kek tanpa telur. Tekstur kek padat, tapi moisttt gila. Kalau makan kek ni saja pada Ayu muak. So Ayu buat topping cream cheese untuk "potong" rasa muak tu. 


Bahan bahan kek:

1 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 cawan serbuk koko (ayak)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air panas

Mixkan saja semua bahan bahan ni. Kemudian tapis sekali lagi masuk acuan. Kukus hingga masak.

Ayu kukus kek pakai Periuk Magik Noxxa. Sebelum letak loyang, lapik kain lembab. Boleh imagine tak besar mana loyang yang Ayu guna? Muat muat periuk Noxxa je untuk sukatan yang Ayu pakai ni. Dah selamat stabil letak loyang kat dalam inner Noxxa, tekan Steam 25minit. Siap.

No automatic alt text available.

Bahan untuk Cream Cheese Topping:
250g cream cheese
135g unsalted butter
100g icing sugar
1 sudu kecik vanilla

Image may contain: food




30 December 2017

Cabai Kering Steamboat & Grill, Seberang Jaya, Pulau Pinang

Abang Ayu ni kalau dalam acara terjah menerjah memang dia la 'kepala'. selesai job dia sebagai mutawwif, dia open table bawak 1 family makan makan. Tak ada plan pun. Search kat Facebook tempat makan paling terdekat, jumpa laa Cabai Kering Steamboat & GrillApa yang buat kami tertarik nak pergi terjah makan dekat sini adalah pakej steamboat & grill termasuk roti goyang leleh boleh order unlimited & Ikan siakap boleh request nak masak 3 rasa pedas atau sweet sour!

Mula mula sampai, tercai cari jugak restoran ni. Nasib ada signboard & banner besar. Sebab restoran ni sebumbung dengan gerai gerai lain di Singgah Sat Foodcourt Seberang Jaya, Pulau Pinang. Macam satu pesta makanan kat kawasan ni. Kami sampai around 9malam. Memang padatttt gila laaa. Meja full. Kami dah saling pandang memandang. Nak pergi tempat lain ke macamana ni...

Dah memang rezeki malam tu, tak sampai 5 min tunggu, satu family berangkat dari meja dan meja tu memang ngam sangat dengan family Ayu. Alhamdulillah. Duduk ja, terus kami order roti goyang leleh sorang satu. Sementara tunggu set up steamboat & grill.

Puas hati roti goyang leleh kat sini!!! WAJIB try. Adik Ayu tu entah dah berapa kali repeat order. Tukang belanja makan malam ni yang tak berambut tu. Baru balik dari tanah suci. Hehehe

Untuk steamboat, bahan mentah yang disediakan Ayu bagi 4 out of 5 stars. Daging & ayam ada beberapa jenis perapan. Macam ala seoul garden. Seafood pun banyak pilihan. Sayur sayur. Puas hati laaa makan malam tu. Tak da yang terbazir! Paling kerap kami topap ayam grill la. Sedap sungguh perapan tukang masak restoran buat. 

 HAPPY HOUR

Makan punya makan, tak perasan family Ayu laaa group last yang tinggal kat meja. Orang lain semua dah balik. Kah! Makan sungguh ni. Baru berbaloi. Cuba teka berapa total makan makan kat sini? RM230 jaaa lebih kurang! 1 kepala RM22.90 masa Ayu pergi tu. Berbaloiiii sangat. Puas hati makan. 

Kekurangan dia cuma satu ja. Tempat too crowded. Kalau ada baby mungkin tak berapa selesa laa. Mungkin perlu ada penambahbaikkan dari sudut susn atur meja pelanggan. Tapi bab makanan overall, Ayu puas hati!

Insyaallah ada rezeki nak repeat datang lagi. Ayu tengok admin Page Cabai Kering Steamboat & Grill update ada banyak penambahan menu.:
Char Koay Teow Live Kitchen
Teppanyaki Live Kitchen
Buffet Spread 5 Jenis Makanan
Masa Ayu makan haritu tak ada lagi Live Kitchen bagai ni. Tak sabarnyaaaa nak pergi repeat! Uols nak try, nak book tempat ke, terus refer official facebook diorang. Ada no telefon kat sana:


Mystery Giveaway by www.myafarisha.com


Mystery Giveaway by www.myafarisha.com

Klik banner untuk join
Cara penyertaan:
  • Mesti menetap dalam Malaysia
  • Boleh pilih untuk join di blog atau di instagram atau kedua-duanya. Tapi, Mya akan pilih salah satu kalau nama terpilih untuk dua-dua penyertaan.
  • Untuk penyertaan blog,
    • Mesti follow blog Mya dan instagram Mya
    • Like page Mya *untuk memudahkan komunikasi*
    • Buat entri dengan tajuk "Mystery Giveaway by www.myafarisha.com".
    • Copy and paste code yang diberikan di bawah ni dan publish.
    • Tinggalkan link entri dalam bahagian komen.
  • Untuk penyertaan instagram, boleh rujuk di post ini.
Hadiah:
  • Mystery box bernilai RM100 untuk setiap pemenang.
Tempoh:
  • Bermula 8 Disember 2017 sehingga 8 Januari 2018

GIVEAWAY YES 2017 BY ROXALYNNE


Last minit jumpa giveaway ni. Nasib baik tuan tanah extend tarikh tutup sampai esok. So sempat laa Ayu join lagi. hehehe. Hadiah banyakkkk. Best best semua. Sempat lagi ni nak join ramai ramai.

Hadiah-hadiah:
1 x Jam Tangan by Roxalynne
2 x Raudah Shawl by Hana Norisa Boutique
2 x  Cookies (Random Flavor) by Monster Cookies
1 x Organic Trio Oil Body Lotion & 3 sachet Maxim Coffee from Korea by Blogger SiqahIqa
2 x Mysterious Gifts by Blogger AinieNKA
1x Mysterious Gifts by Ct Roxalynna NH


Give Away Hadiah Misteri dari ASTraveler!


Syarat giveawa ni senang ja. Tuan tanah nak cari 10 orang bertuah. Sempat lagi ni nak join. Tarikh tutup besokkkk. hehehehe


Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Tajuk : Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.


Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.


Apakah Itu Forex?



Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.


Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.



Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.

Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan  yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.


Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :  


1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.

Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.

Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.

Kelas Forex Master  menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.

Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.


Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.



Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.

Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.

  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami.
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan.
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus.
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman.
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap!
  • Business To Business
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.



Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.


Mario Singh.



Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.


Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.      


Wayne Ko.



Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.


Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.  


Ahmad Zaki.



Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.


Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets.  Bukan calang-calang orang beliau ni.


Ibrahim.



Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.


Zulhilmi.



Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.


Aun Khairul.



Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.  

8. Lokasi Yang Strategik.



Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah :  
  • Parking Percuma
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!
Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


27 December 2017

TENGKUBUTANG'S GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY HUBBY AND HARRAZ!


HAPPY BIRTHDAY 
Husband Tengku Butang & Baby Harraz!

Jom ramai ramai meriahkan Giveaway ni. Hadiah DUIT RM200+ weyyy. hehehe

Tempoh Giveaway
20/12/2017 sehingga 31/12/2017 (jam11.59 malam)

YEAR END GIVEAWAY BY HUSNIEYHUSAIN


Jom ramai ramai meriahkan giveaway ni. Klik banner tau
Hadiah banyak & best best


Tempoh Giveaway
23 Dis 2017 sehingga 05 Jan 2018 Jumaat, 11.59 pm

26 December 2017

Kelas make up Basic dengan founder 9Herbs

Dah lama gila Ayu nak join kelas make up. Selalu tengok live MUA kat Facebook je. Tapi bila nak praktis tak menjadi. Hahaha. Siapa macam ni?

Seriously kalau betul betul minat, memang kena berguru. 
Alhamdulillah, macam tau tau ja Ayu tengah mencari kelas make up. Muncul iklan kelas make up basic dengan founder produk 9herbs. 

Kelas basic make up ni RM90 ja!!!
Siap breakfast & lunch lagi tau. Haaa, sangat berbaloi. Sebab belajar dengan MUA, hujung kelas ada praktikal cikgu guide one-to-one. Cikgu boleh katok tangan kalau salah guna berus. hahaha. Kelas basic ni cuma ajar make up basic la. Make up untuk menaikkan seri bagi muka nampak fresh gitu. Tak la sampai belajar teknik contouring, shading bagai. Ilmu paling penting Ayu dapat dari kelas ni adalah cara pilih foundation. Haaa. Ramai lagi tak master bab pilih warna foundation ni. Nanti lain hari Ayu share tips pilih warna foundation yang sesuai, ok?


Muka sebelum make up.Siapa yang baru singgah blog Ayu, terkezut tengok white spots kat muka & tangan Ayu tu boleh baca semua entri entri berkenaan dekat tabs My Journey With Vitiligo ok?

Sebelum make up, yang penting kena prepare muka. 3 STEP WAJIB sebelum make up kalau nak make up cantik, smooth dan kulit tak rosak sebab make up. Wajib cuci muka, pakai toner, pakai moisturizer. Walaupun mandi pagi tadi dah buat, tapi sebelum make up kena repeat balik step prepare muka ni kata cikgu.

Dalam kelas, dapat laa merasa produk premium 9herbs 'beauty in the drops' as moisturizer & primer sebelum make up. Lepas apply, masyaAllahhh, lembutnyaaaa muka. Seriously kena masuk wishlist. Dah la botol cute ya hamat! Lately kan banyak sangat produk base minyak argan. Tapi yang satu ni, Ayu jamin. lain daripada yang lain! Must try!

No automatic alt text available.

Lepas make up, haruslaaa sesi selfie.
Seronok sangat. Founder 9herbs humble gila. MUA cikgu make up pun banyak bagi tunjuk ajar. Tak lokek ilmu. Nak tau tak, Ayu gamble je pegi sengsorang kelas ni. Orang lain semua bawak member. Tapi haritu dalam kelas, semua member baru havoc! Tak rugi join kelas make up ni. Ilmu dapat, makan dapat, member baru pun dapat!


Kenangan dengan Founder 9herbs. Kak Elaine baikkk sangat. Bukan selalu dapat makan satu meja dengan orang hebat. Moga terus sukses dalam biz! Selain beauty in the drops, 9herbs ada lain lain produk: Pigmentation Serum & Feminine Hygiene Mist. Boleh tengok kat Official Facebook 9herbs. Dah ramai MUA popular & artis pakai produk 9herbs ni tau.


MUA Dart. Cikgu make up yang tak lokek ilmu. Kalau nak tau, Dart ni engineer tau. Tapi sebab dia minat sangat bidang conteng muka. So dia buat partime make up. Siapa nak tadah muka boleh pm trough Dart Personal Facebook.

Amacam, cun kan hasil belajar kelas basic make up ni? hehehe (perasan)

Cara mudah masukkan benang dalam jarum

Skill menjahit ni wajib ada kat semua orang tau. Tak kira laaa laki ke, perempuan ke. Atleast dapat jahit sembat paling simple untuk jahit koyak celah kangkang pun jadilaaa. Hehehe

Part paling lama nak jahit ni bukan proses menjahit. Tapi tang nak masukkan benang. Masyaallah. Jenuh berapa kali kemama, berapa kali jilat sampai lenjun la benang tapi tak lepas jugak nak masuk. Ha, uols laa buat macam ni. Ayu tak. Hehehe. Sebab Ayu pakai 'Mata Nenek'


Mesti pernah tengok kan benda alah ni. Namanya mata nenek. Jangan tak tau benda ni laaa menyenangkan kerja masukkan benang dalam jarum. Ke ada yang rasa benda ni useless lepastu buang? Haaa, pegi la kedai. Cari balik mata nenek ni. Nah, Ayu tunjuk cara guna mata nenek ni:




21 December 2017

Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) sesi 2018

Hai.

Mungkin ada yang belum pernah dengan pasal Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE). Ok, Ayu pendekkan cerita, program ni khas untuk warga belia dari umur 18 - 30 tahun yang berminat sungguh sungguh nak jadi usahawan. Orang yang terpilih untuk program ni akan dapat RM15,000 lepas habis program. Bukan pinjaman tau RM15,000 tu. Tapi berbentuk geran. Maksudnya, tak payah bayar balik!

Pendaftaran baru dibuka. Isi online ja. Cepat cepat isi kat sini:


Program ni ada beberapa syarat dan fasa. Full detail syarat & perjalanan program ni semua ada dalam laman web Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE)  Bagus tak bagus program ni, lepas habis krusus TUBE, bisnes kita akan dipantau. Tak adalah kita kena tinggal terkontang kanting dengan RM15,000 yang kita dapat tu. 

Dan kalau nak tau, kawan Ayu dah 2 orang berjaya lepasi program ni. Dan dah mula berniaga pun. Seorang kawan Ayu dah selamat bukak kafe dessert di Terengganu. 

Image may contain: one or more people and indoor

Ada mesin buat aiskrim sendiri. Ada van untuk bawak dessert bergerak sendiri dah di area Terengganu. Siapa yang nak buat tempahan boleh contact kawan Ayu ni ye:

Image may contain: outdoor 

Seorang lagi, baru je habis kursus TUBE ni. Bakal bukak kedai bakery sendiri. Tengoklaaa kek hasil tangan kawan Ayu ni. Meleleh air luir wehhhh. Yang ni, kedai dia belum beroperasi lagi. Insyaallah soon. Ayu akan update bila dia dah bukak.


So uolsss yang bercita cita nak jadi usahawan berjaya dan menepati syarat, cepat cepat daftarkan diri ok?